در ادامه، سوالات پر تکرار مشتریان گرامی و پاسخ به آنها ذکر شده است، لطفا ابتدا مطالعه بفرمایید و درصورت عدم دریافت پاسخ مناسب، از طریق راه های ارتباطی فوق با ما در ارتباط باشید.
سوال اول : دستگاه گازسنج روشن نمی شود چه باید کرد ؟
جواب : وقتی که یک دستگاه سنجش گاز روشن نمی شود ، چندین امکان و فرضیه باید به صورت دقیق بررسی شود .
1 – امکان دارد که دستگاه مدتی نه شارژ شده است و نه دشارژ ، که متاسفانه این کار توسط خیلی از اپراتور ها و مسئولین امر انجام می شود چون فکر می کنند که وقتی دستگاه خاموش است نیازی به شارژ و روشن کردن ندارد و مدت ها گوشه کمد خود دستگاه را محبوس می کنند . این اشتباه خسارات جدی به دستگاه سنجش گاز وارد می کند و چون این دستگاه ها معمولا گران قیمت هستند با یک اشتباه کوچک می تواند هزینه های بسیار زیادی را بر جای گذارد . راه حل این کار روشن کردن دستگاه حداقل هر یک هفته یکبار است تا هم سنسور ها کار کنند هم باطری دستگاه شارژ و دشارژ شود و بگذارید تا دستگاه حداقل یک ساعت روشن بماند .
2 – شما مرحله یک را با دقت انجام دادید و همواره دستگاه را روشن کرده و شارژ و دشارژ را نیز رعایت کردید اما بازهم مشاهده کردید که دستگاه روشن نمی شود و وقتی شارژر را به دستگاه متصل می کنید هیچ اتفاقی نمی افتد ، برای این کار باید دو کانکتور پلاتینی پشت دستگاه را با یک پارچه نرم و غیر سیلیکونی با دقت پاک کنید تا کنتاکت ها تمیز شده و دوباره شارژر را وصل کنید تا مشکل اتصال هم بررسی و رفع گردد . برای این کار وقتی شارژر را به کانکتور ها وصل کردید حدود 10 الی 20 دقیقه صبر کنید تا سلول های باطری گرم گردد . اگر این کار را انجام دادید و باز هم مشاهده کردید که دستگاه روشن نمی شود حال باید دستگاه باز شود و باطری دستگاه توسط متخصص فنی تست و چک شود . حال اگر متخصص فنی این اقدام را در دست بگیرد ، باید تست های الکترو استاتیک پاس شود تا اپراتور مجاز به باز کردن دستگاه باشد و حال پیچ های دستگاه باز می شود ، دو نوع باطری روی دستگاه های سنجش گاز نصب می گردد یا به صورت لیتیومی ( قابل شارژ ) یا به صورت باطری های قلمی ، در مورد باطری های قلمی که موردی ندارد و با تعویض باطری مشکل حل می گردد . اما در مورد باطری های لیتیومی باید کانکتور ها ، ارتباط باطری با کانکتور بیرونی حتما چک شود تا قطعی وجود نداشته باشد ، و سپس خود باطری را چک کنید که باد نکرده باشد و از فرم استاندارد خارج نشده باشد ، اگر باطری باد کرده باشد باید تعویض گردد و باطری اوریجینال جایگزین شود.
سوال دوم : از کجا باید فهمید که عمر سنسور به پایان رسیده است و دیگر منقضی شده و نیاز به تعویض دارد ؟
پاسخ این سوال بسیار تخصصی است و باید توسط یک متخصص فنی این تست انجام گردد . دستگاه های سنجش گاز نسل جدید ، به تازگی مجهز به سیستم SENSOR LIFE شده اند ، که با لوگوی قلب سیاه رنگ ( نمایش داده می شود . با داشتن این تکنولوژی دیگر کار برای کاربران بسیار آسان شده است و با نمایش داده شدن این علامت ( قلب سیاه رنگ ) بالای سر هر سنسور می توان فهمید سنسور به پایان عمر خود می رسد و نهایتا سه هفته زمان دارید تا سنسور مد نظر را تعویض کنید . این قلب زمانی پدیدار می شود که سنسور نسبت به میزان غلظت گاز ورودی نتواند هیچ عکس العملی از خود نشان دهد ، بیشتر این اتفاق به این خاطر می افتد که دستگاه خیلی وقت هست که مورد کالیبراسیون قرار نگرفته است . و معمولا بعد از اعمال گاز کالیبراسیون علامت SENSOR LIFE از بین می رود ، اما اگر بعد از کالیبراسیون دوباره این علامت پدیدار شد این بار شما ظرف مدت 20 روز باید سنسور مربوطه را عوض کنید . حال اگر دستگاه سنجش گاز مجهز به این تکنولوژی نبود ، کار تخصصی می شود ، سنسور اکسیژن بیشتر از سایر سنسور ها در معرض خطر است و زود منقضی و فاسد می شود ، زیرا چه دستگاه روشن باشد و چه خاموش باشد همواره در محیط حدود 21 درصد اکسیژن است ، و سنسور اکسیژن همواره در حال کار کردن است و خیلی زود حدود یک سال برای سنسور های الکتروشیمیایی منقضی می گردد . به همین خاطر یک روش ساده برای تشخیص صحت و سلامت سنسور های اکسیژن به شما دوستان عزیز توصیه میکنیم ، آن هم این تکنیک است که با هوای بازدم نفس خود که حاوی دی اکسید کربن است به روی محفظه ای که سنسور اکسیژن قرار دارد ، بدمید چون حجم زیادی دی اکسید کربن از هوای بازدم شما خارج می شود طبیعتا توقع داریم اکسیژن دچار نقصان شود و تا حدود 18 درصد حجمی برسد ، اگر این اتفاق افتاد یعنی سنسور اکسیژن شما حالش خوب است و عکس العمل خوبی از خود نشان می دهد . اگر این کار را انجام دادید و مقدار عددی سنسور اکسیژن از 20.9 % vol هیچ تغییری نکرد این بدان معنا است که دستگاه در جایی که کمبود اکسیژن شدید و خارج از رنج سنسور بوده حضور پیدا کرده یا اینکه سنسور از نظر تخصصی و فنی دچار سکته شده است و نیاز به BUMP TEST دارد ، در صورتی که با تست BUMP TEST هم این مشکل برطرف نشد سنسور نیاز به تعویض دارد .
سوال سوم : چرا گاهی اوقات سنسور ها از حالت عادی و طبیعی خود خارج شده و اعداد متغیر از خود نشان می دهند ، در صورتی که مطمئن هستیم هوای اطراف دستگاه گازسنج تازه و عاری از هرگونه آلودگی است ؟
پاسخ :
این اتفاق می تواند دو حالت داشته باشد :
A ) دستگاه از یک منطقه جغرافیای با شرایط دما ، فشار و رطوبت خاص به یک منطقه جغرافیایی دیگر منتقل شده باشد ، چون همانطور که در فصل های گذشته عنوان کردیم پارامتر هایی مانند فشار ، دما و رطوبت تاثیر مستقیمی روی رفتار سنسور ها دارد مثلا دستگاه از تهران به جنوب کشور منتقل شود که قبلا به طور مفصل توضیح داده شد . چاره این کار فقط و فقط با کالیبراسیون ZERO CAL حل می شود .
B ) دلیل دیگر گذشتن و منقضی شدن سررسید کالیبراسیون ( CAL DUE ) ، یعنی یک دستگاه قرار بود هر 6 ماه یکبار کالیبره شود با گاز کالیبراسیون ، اما به علت اهمال و عدم توجه کاربران و مسئولین مربوطه آن مرکز صنعتی امکان دارد سنسور خراب شود یا رفتارش تغییر کند این کار انجام نشود ، در نهایت دقت و صحت سنسور کاهش می یابد و منجر به از بین رفتن سنسور به مرور زمان می شود .